Een oninbare vordering is alleen aftrekbaar als de lening zakelijk is. Let daar dus op als je aan familie leent.

Als je geld uitleent en de lening wordt niet terugbetaald, is de vordering oninbaar geworden. Dat is natuurlijk vervelend, maar je kunt doorgaans het verlies beperken door de oninbare vordering af te boeken als negatief ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. Daarmee verminder je de inkomstenbelasting in box 1.

Maar de fiscus gaat daar niet altijd mee akkoord. En terecht, bleek onlangs uit een slepende rechtszaak die eindigde bij het gerechtshof in Amsterdam.

Een ondernemer had voor zijn bedrijf een ton van de bank geleend. Het huis van zijn vrouw, met wie hij op huwelijkse voorwaarden was getrouwd, diende daarvoor als onderpand. Toen hij zijn schuld niet bleek te kunnen terugbetalen, verkocht de bank de woning.

Als gevolg daarvan kreeg de vrouw een vordering op haar man, die overigens niet veel later failliet werd verklaard. Omdat duidelijk werd dat hij de schuld niet zou kunnen terugbetalen, boekte zij haar vordering af van haar inkomen in box 1.

De Belastingdienst ging daar niet mee akkoord, omdat het om een onzakelijke lening zou gaan. Een lening is onzakelijk als deze niet door een onafhankelijke derde zou zijn verstrekt. In dit geval was dat overduidelijk. Het feit dat het om een getrouwd stel gaat, is daarvoor in principe geen bewijs. Maar de volgende zaken wel:

- De onderneming van haar man had sinds de oprichting nog nooit winst gemaakt; het eigen vermogen bestond vrijwel uitsluitend uit privé-stortingen

- De omzet vertoonde ten opzichte van een jaar eerder een dalende lijn

- De onderneming gebruikte een huurpand als winkel, terwijl dat pand niet voor de detailhandel mocht worden gebruikt

- De administratie was niet op orde

- Omzetbelasting werd niet afgedragen

- De lening werd niet gebruikt om de huurachterstand van bijna 50.000 euro te betalen, maar wel om een onduidelijke schuld mee af te lossen

- De ondernemer was al een keer bijna failliet gegaan

- De vrouw had zich eerder voor haar man borg gesteld en was toen ook al geld kwijtgeraakt

- Omdat zij wist dat haar man niet goed met geld kon omgaan, bewaarde zij zonder zijn medeweten geld in een kluis

Kortom, een buitenstaander zou nooit geld hebben uitgeleend aan deze ondernemer, vond de rechter. Daarom is de lening onzakelijk, en is het verlies niet aftrekbaar in box 1.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl